Ιστορική αναδρομή της Χρυσής Λίρας

Η πρώτη χρυσή λίρα (sovereign)  κόπηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου VII το 1489. Ήταν ένα πολύ βαρύ νόμισμα και αντιστοιχούσε σε 20 σελίνια. Στην πρόσθια όψη του νομίσματος απεικονιζόταν το πορτρέτο του Ερρίκου VII στον θρόνο και στο πίσω μέρος εμφανίζονται τα βασιλικά όπλα, με ένα υπέροχο διπλό τριαντάφυλλο.

Το 1817 η λίρα επανεμφανίστηκε σαν νόμισμα μιας ευρείας νομισματικής μεταρρύθμισης και έκτοτε κυριάρχησε παγκοσμίως λόγω της επέκτασης της Μεγάλης Βρετανίας σε όλο τον κόσμο.

Το νέο χρυσό νόμισμα 22 καρατίων ζυγίζει 7,98 γραμμάρια και παραμένει το ίδιο μέχρι σήμερα. Το πίσω μέρος παρουσίαζε μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου και του δράκου που είχε σχεδιαστεί από έναν από τους πιο γνωστούς χαράκτες πολύτιμων λίθων στον κόσμο, τον Benedetto Pistrucci.

Τηρουμένων των αναλογιών μπορούμε να αντιστοιχήσουμε την χρυσή λίρα με άλλα παγκόσμια νομίσματα άλλων ιστορικών περιόδων όπως το ασημένιο αθηναϊκό τετράδραχμο ή τον ρωμαϊκό και βυζαντινό σόλιδο.

Βικτωριανές λίρες

Η μεγαλύτερη περίοδος ακμής της Βρετανίας και απόλυτης κυριαρχίας της χρυσής Aγγλικής λίρας ήταν από το 1837 έως το 1901. Οι πρώτες βικτωριανές λίρες κυκλοφόρησαν το 1838 και έφεραν στην μπροστά όψη μία νεανική προτομή της Βικτωρίας, και στην πίσω όψη ένα θυρεό.

Σε επόμενες εκδόσεις το 1881, 1887, 1893, εμφανίστηκαν πορτρέτα της βασίλισσας σε μεγαλύτερη ηλικία και στην πίσω όψη ο άγιος Γεώργιος που σκοτώνει τον δράκο.

Βασιλεία Γεωργίου V

Η βασιλεία του Γεώργιου σημαδεύτηκε από την έναρξη του Ά παγκόσμιου πολέμου όπου η Τράπεζα της Αγγλίας απέσυρε από την κυκλοφορία την χρυσή λίρα σαν συναλλακτικό νόμισμα. Παρόλα αυτά το αγγλικό νομισματοκοπείο συνέχισε να εκδίδει νέες σειρές από λίρες. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Γεωργίου κυκλοφόρησαν δύο νέες εκδόσεις το 1925 και το 1932 με την ίδια παράσταση.

Ελισάβετ II

Τις τελευταίες δεκαετίες που βασίλισσα της Αγγλίας είναι η Ελισάβετ, έχουν γίνει ακόμη δύο εκδόσεις χρυσών λιρών. Το 1957 και 1968 με νεανική προτομή της βασίλισσας, και το 2002και 2005 με προτομή της βασίλισσας σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ένας από τους λόγους απόλυτης επικράτησης της χρυσής λίρας σαν επενδυτικό νόμισμα είναι η σταθερότητα των τεχνικών προδιαγραφών της μέσα στα 200 χρόνια κυκλοφορίας της.

Το βασιλικό νομισματοκοπείο του Λονδίνου έχει την ευθύνη για την έκδοση και κυκλοφορία της λίρας, το οποίο κατά καιρούς δίνει άδειες να εκδίδουν σε επιμέρους νομισματοκοπεία των αποικιών της Βρετανίας.

S-Σύδνεϋ, Μ– Μελβούρνη, P-Περθ, C- Οτάβα, Ι– Βομβάη, SA – Πρετόρια.

 

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών μας.